Restoranlar sadece yemek yenilen mekanlar olarak tanımlansa da günümüzde sosyal hayatın önemli bir parçası haline gelmiştir. Günün kıymetli sayılabilecek vakitlerinde tercih edilen restoranlar sadece sundukları yemeklerle değil, mimari ve dekoratif öğelerle de göz doldurmalıdır.
Restoranlar sadece yemek yenilen mekanlar olarak tanımlansa da günümüzde sosyal hayatın önemli bir parçası haline gelmiştir. Müşteri memnuniyetinin belirleyici kriter olduğu düşünüldüğünde, restoranlarda geçirilen vakit boyunca konforlu ve ergonomik bir alan yaratmak müşteriler için tercih sebebi olabilir.
Aynı zamanda bir çalışma mekanı da olan restoranlarda misafir alanı ve çalışma alanları farklı önceliklere göre aydınlatılır. Personelin rahatça çalışması ve verimliliği yükseltmesi açısından mutfak alanında kullanılan aydınlatma farklı bir proje, müşterilerin ağırlandığı yemek alanı dinlenme ve rahatlama unsurlarıyla farklı bir proje olarak değerlendirilebilir.
Restoranların sunduğu yemek konsepti aynı zamanda mekanın mimarisi için de belirleyici bir kriterdir. Hem ticari bir alan hem de sosyal bir mekan olma özelliğini koruyan restoranlarda müşteri memnuniyeti hedeflenen temel prensiptir. Dolayısıyla yemeklerin lezzeti kadar sunumunun da önemli olduğu gibi verilen hizmetin kalitesi kadar mekanın tasarımı da önemlidir.
Mimari tasarımın bütünleyicisi olan aydınlatma projeleri mekanda yaratılmak istenen algı açısından oldukça önemlidir. Taş duvarlara sahip bir alan sadece ışıklandırmayla dinamik, spor bir mekana ya da şık, sofistike bir mekana dönüştürülebilir. Dolayısıyla mekanın ruhunu yansıtmak ve çekiciliği vurgulamak açısından aydınlatma tasarımı büyük önem taşır.
Restoran aydınlatmasında önemli olan mekanın nasıl algılanacağına karar verilmesidir. Oluşturulmak istenen atmosfer ya da verilmek istenen mesajın müşteriye doğru olarak geçmesi için doğru armatürlerle dengeli bir aydınlatma tasarımı yapılmalıdır.