Dramatik aydınlatma ile tarihi objeler ve sanat eserleri, ziyaretçilerin ilgisini çekerken, mekânın doğal atmosferi bozulmadan korunmuş oldu. Bu aydınlatma yaklaşımı, müze deneyimini daha çarpıcı ve etkileyici hale getirdi. Projenin aydınlatmasını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı teknik ekibi, çalışmanın detaylarını şu şekilde dile getirdi;
Müzecilik faaliyetlerinin en önemli uygulaması da Eser Odaklı Aydınlatma Sistemidir. Etkili bir Eser Aydınlatması yapılabilmesi için eser ve nesnelerin öncelikle hangi dönemleri temsil ettiği, dönemindeki kullanım amacı, eserin yapıldığı malzemenin cinsi, günümüzdeki sergileme alanı veya mekanı, eser ve nesnelerin boyutlarının bilinmesi ve irdelenmesi doğru aydınlatma için en önemli teorik çalışmalar arasında yer alır. Eserin heykel, sikke, sanduka, tabak, çanak, işlenmiş kapı veya etnoğrafik eserler vb. olması ve bu eserlerin malzeme cinsinin mermer, taş, kemik, cam, kumaş veya metal vb. olması aydınlatmanın nasıl yapılması gerektiğini etkileyen unsurlar arasında da yer almaktadır.
Armatürler Eserlerin Konumuna Göre Titizlikle Seçildi
Eserlerin dönemleri, o dönemde hangi amaçla yapıldığı ve kullanıldığı ve de hangi cins malzemeden yapıldığı tarafımızca çalışılmıştır. Eser boyutları ve sergi alanı hakkında çalışmalarımızı yaparak eserlerin ön plana çıkarılması için hangi çeşit aydınlatma armatürlerinin kullanılması gerektiği, armatürlerin ışık rengi ve lens derecelerinin nasıl olması gerektiği tarafımızca planlanmıştır. Uygulama esnasında da aydınlatma armatürleri bizzat yerinde eser mesafelerine göre konumlandırılarak, ışık açısı, ışık rengi ve aydınlatma gücünü dikkate alarak ayrı ayrı deneme çalışmaları ile armatür çeşit ve sayıları ve de birebir yerleri netleştirilmiştir. Eserler ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Örneğin Mermer Heykeller soğuk beyaz ışık rengi, 11 W ve 14° lens ile aydınlatılarak ön plana çıkması sağlanmıştır. Canlandırma alanları sıcak ve soğuk tonların birleşimi ve 25° lens ile aydınlatılmıştır. Ahşap eserlerin sıcak tonlar (3000° K) ve 25° lens ile aydınlatması sağlanmıştır. Merdivenler 1 W 16° lensli 6500°K ışık rengi ile aydınlatılmıştır. Yani tüm eserler ayrı ayrı değerlendirilerek farklı açı, farklı ışık şiddeti ve farklı ışık rengi ile aydınlatma tekniğine göre değerlendirilmiştir.
Eser Odaklı Bir Aydınlatma Tercih Edildi
Daha önce de Müze uygulamalarındaki aydınlatmalarımız Eser Odaklı Aydınlatmaya yönelik çalışmalardı. Müze yapısına da uygun olarak sıva altı ray kullanılarak ray spot ağırlıklı armatürlerin kullanılmasına tarafımızca karar verildi. Böylece armatürlerin yerlerinin eser konumlarına göre değiştirilmesi çok daha kolay olacaktı. Kasa renklerinin siyah olması ve boyutlarının da küçük olması ile direkt dikkat çekmemesi amaçlandı. Eserlerin konumlarına ve çeşitlerine göre de aydınlatma çeşitliliği ve sayısı da planlandı.