Gereksinim duyulan bir ya da birkaç amacın aynı anda, bir arada yerine getirilmesine yönelik olarak yapay ışık kaynaklarından (aydınlatma aygıtları) elde edilen ışık şiddeti seviyesinin, ışık renk tonunun veya her ikisinin birden kontrollü ve koordineli olarak önceden belirlenen kriterlere uygun şekilde yönetilmesi / yönlendirilmesi işlev bütünü “ışık kontrolü” olarak tanımlanabilir.
Gereksinim duyulan tekil ya da kümülatif ihtiyaç bütününün giderilmesi, fonksiyonların tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi işlevini gören sistem bütününe ise “ışık kontrol sistemleri” denilmektedir.
Işık kontrol sistemleri genel olarak karmaşık bir iş, işlem bütünü olarak algılanabilmekte ya da maksatlı olarak o şekilde algılanması sağlanabilmektedir. Bu yanlış algının en önemli sebepleri, yeterli bilgi birikimi ve uygulama pratiği olmayan kişi ya da kurumlar tarafından yapılmaya çalışılan uygulamalar ve / veya bazı uygulayıcıların kasıtlı olarak ışık kontrol sistemleri uygulamalarını sanki çok karmaşık bir bütünmüş gibi algılatma, yansıtma davranışlarıdır. Hangi gerekçe olursa olsun, bu algının doğru olmadığı bilinmelidir