Modern çağda birçok geliştirme ve yenilik insanların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini artırmak için kullanılır. Dolayısıyla “insana odaklanmak” kavramı bütün endüstriler için geçerlidir. Mimari tasarımlar ve mimari projeler için de bu kavram oldukça önemlidir.
Binaların tasarımı ve aydınlatması, kapalı mekânlarda çalışan insanlar için kolaylık ve kalite kriteridir. Binanın kullanışlı bir tasarıma sahip olmasının yanı sıra aydınlatma tasarımı da belirleyici bir unsurdur. Özellikle ofisler, hastaneler, okullar gibi uzun saatler aktif olarak kullanılan mekânlarda aydınlatma, insanların hayatlarını doğrudan etkileyen bir güce sahiptir.
Sağlıklı yaşam için aydınlatma prensibine sahip İnsan Odaklı Aydınlatma®, “insana odaklanmak” esasından yola çıkılarak geliştirilmiştir.
Işık, her canlı için yaşam düzenini belirleyen ana elementtir. Dolayısıyla 24 saat içinde yaptığımız her hareketin ve yaşadığımız her duygunun arka planında ışık vardır. Ancak kapalı mekânlarda, ışığın bu belirleyici gücünden mahrum kalırız. Doğru kullanılmayan yapay ışıkların neden olduğu sağlıksız aydınlatmalar hem ruh halimizi hem de fiziksel durumumuzu olumsuz yönde etkiler.
Işığın insanlar üzerindeki olumlu etkilerini temel alan İnsan Odaklı Aydınlatma® ile gün ışığının sağladığı düzen, iç mekânlara taşınabilir. Böylece doğru zamanda doğru yapay ışıkla desteklenen insanların yaşam konforlarının artması sağlanır.
Sirkadiyen ritim ya da biyolojik ritim diye adlandırılan süreç 24 saatlik bir döngü boyunca yaşanan fiziksel ve zihinsel değişikliklerdir. Bu süreç, her gün aynı şekilde tekrarlanan ve yaşamsal faaliyetleri içeren bir rutin oluşturur.
Işık, sirkadiyen ritim için de belirleyici bir güce sahiptir. Bu nedenle gündüz uyanık kalır gece ise uyuruz. Uyku saatlerimizde maruz kaldığımız yoğun ışık bizi rahatsız ederken uyanık olduğumuz zaman diliminde maruz kaldığımız karanlık bitkin hissetmemize neden olur.
İnsan Odaklı Aydınlatma® prensibine uygun olarak yapılan tasarım, doğru zamanda doğru ışık desteğiyle sirkadiyen saatimizi destekler. Böylece gün boyunca yapay ışıktan kaynaklanan olumsuz etkiler önlenir.
Hem günlük hem de mevsimlik değişikliklere göre ayarlanabilen İnsan Odaklı Aydınlatma® tasarımları, gün ışığı dinamizmini yapay ışık kaynaklarına taşır.
Hastaneler ve okullar gibi sağlık konforunun kritik düzeyde önemli olduğu yerler dışında ofisler, alışveriş merkezleri, kamusal alanlar gibi birçok yapıda İnsan Odaklı Aydınlatma® tasarımı uygulanabilir.
İnsan Odaklı Aydınlatma®’nın sağladığı görsel konfor ve dinamizm sayesinde hastalarda gözlemlenen olumlu etkiler, iyileşme sürecinde kilit bir rol oynar. Doğru yapay ışıkla yaratılan gün ışığı uyumlu aydınlatma, hastaların dış dünyayla ilişkisini güçlendirirken aynı zamanda rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Hastane personelinin de daha verimli ve aktif çalışmasını sağlayan doğru aydınlatma tasarımları, konforu artırarak yorgunluk hissinin azalmasını destekler.
Hasta odaları, dinlenme odaları, kafeterya ve açık alanlar gibi farklı kullanım amaçlarına sahip mekânlar için kullanım amacına uygun tasarımlar uygulanır. Zayıf veya uygun olmayan yapay ışık kaynaklarının yarattığı depresif atmosferin hastalar ve personel için olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle hastanelerde İnsan Odaklı Aydınlatma® tasarımları kullanılması sadece ruhsal değil fiziksel motivasyon için de önemli bir unsurdur.
Görsel aktivitenin en yoğun olduğu mekânlar olan okullarda da İnsan Odaklı Aydınlatma® olumlu bir fark yaratır. Işığa en hassas tepki veren organımız olan göz için doğru ışık kullanımı kritik bir öneme sahiptir. Okullarda, öğrenme faaliyetinde temel görevi üstlenen gözlerimiz en çok yorulan organımızdır. Dolayısıyla gözlerimiz için en doğru ve konforlu ışığın kullanılması öğrenme sürecinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Sabah erken saatlerdeki derslerde tam uyanık olmayan öğrenciler için gün ışığının uyarıcı mavi tonları aydınlatmaya dahil edilerek konsantrasyonun artması sağlanır. Hem öğrenme bilinci hem de fiziksel etkinliği artan öğrenciler, daha keyifli ve verimli bir eğitim hayatı geçirirler.